Andi SARBU: ”Presa este a patra putere în stat. In Caracal este călcată în picioare”

Print this entry

Bună, Andi. Ce mai faci? A trecut ceva timp de când nu ai mai apărut cu un interviu, despre ceea ce se întâmplă pe scena politică locală. Știu că anul viitor a-i dori să candidezi pentru un loc în Consiliul Local Caracal. Este adevărat?

Bună ziua. In primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru că ați dorit să realizați un nou interviu cu mine, al doilea pe care dvs mi-l luați. Da, este foarte adevărat că-mi doresc să candidez pentru un loc de consilier local în cadrul Consiliului Local Caracal. De precizat este că am ales să fac acest pas în calitate de INDEPENDENT, pentru că constat că partidele politice nu mai sunt o soluție viabilă. Stiu și sunt convins că o democratie nu ar exista fără acestea, însă cred că a venit timpul și pentru câți mai mulți tineri ca mine să se implice în politica locală, însă să o facă în mod INDEPENDENT, pentru a mai înclina balanța. Cred că în momentul acesta balanța este aplecată numai într-o direcție și acest lucru nu face decât ca lucrurile să nu meargă pe un făgaș normal din punctul meu de vedere.

Cum te caracterizezi în câteva cuvinte?

Sunt un tip ok . Cei care mă cunosc știu acest lucru. Nu îmi place să deranjez, dacă nu sunt deranjat. Cred că cei care fac rău trebuie să plătească și acest lucru mă determină să merg de fiecare mai departe. Sunt absolvent al Colegiului de Biblioteconomie din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și al Facultații de Științe ale Comunicării și Jurnalism din cadrul Universității ”Spiru Haret” din București și în prezent sunt student la Facultatea de Drept și Științe Sociale din Craiova. Am 31 de ani și cred cu certitudine că tinerii pot avea un cuvânt greu de spus la aceste alegeri locale de anul viitor.

De ce ai ales să candidezi INDEPENDENT și nu a-i optat pentru un partid politic anume?

Nu vreau să fiu părtaș la deciziile din cadrul partidelor, care de cele mai multe ori vedeți și dumneavoastră nu sunt în interesul cetățeanului, a omului simplu de pe stradă. De doi ani încoace vedem aproape zi de zi la TV că DNA-ul arestează pe capete. Cred că numărul corupților din clasa politică a depășit demult baremul de 300 de persoane. Cu o așa  clasă politică o țară nu are cum să dea înainte, oricât de mult am dori noi.

Dacă și PREMIERUL este corupt, atunci ce pretenții să mai avem. Cred că lumea a făcut un lucru bun atunci când a ieșit în stradă, pentru a protesta pentru modul  neadecvat de cum premierul Victor Ponta la aceea vreme gestiona situația în țară.  Cred că în calitatea mea de INDEPENDENT voi avea libertatea să spun lucrurilor pe nume așa cum de fapt se întâmplă, deși unora sunt convins că nu o să le placă acest lucru. Uneori mă gândesc că cineva îmi poate retrage sprijinul politic de la vreun partid, așa cum de fapt se întâmplă de cele mai multe ori și consilierii sunt nevoiți să plece cu coada între picioare, pentru că n-au răspuns cerințelor partidului și implicit intereselor lui.

Văd că ești un tip care nu te ferești să spui lucrurilor pe nume. Sincer nu ți-e teamă că ai avea oarecum de suferit în vreun fel. Vezi și tu societatea în care trăim este una care nu îți dă siguranța zilei de mâine?

Nu îmi este teamă de nimeni și nimic. Cred că a venit timpul ca și noi tinerii să ne implicăm pentru că dacă nu ne implicăm vom deveni părtași la tot ceea ce se întâmplă rău în acest mic orășel de provincie.  A venit timpul să gândim de două-trei ori înainte de a introduce votul nostru în urnă. Cred că și caracalenii s-au săturat să mai fie mințiți la fiecare alegeri locale și să vadă că nimic din ceea ce și-au dorit  să nu se realizeze.  In orașul meu sincer vă spun nu aș mai vrea să mai văd abonate persoane certate cu legea că se înfruptă din banii publici. In calitatea mea de consilier local voi veghea la acest lucru. Este o prioritate  pe care mi-o asum în calitate de viitor consilier local.

Te-ai gândit care va fi sloganul tău în campania de anul viitor de la alegerile locale? Care ar fi mesajele potrivite pentru un tânăr ca tine în luptă cu partidele politice? 

Sincer să vă spun m-am gândit la astfel  de aspecte însă nu m-am decis. M-am oprit asupra  unuia și anume:  ”Singur, împotriva tuturor”, dar cred că este unul prea general și cred că lumea s-a cam săturat de generalități cum ar fi și asta cu ”interesul național” al UNPR-ului care este luat la mișto pe mai toate portalurile de știri cât mai ales pe facebook. Mi-aș dori un mesaj care să mă caracterizeze și să ajungă și ușor la oameni, astfel încât să mă repereze foarte ușor. Cu siguranță voi alege un mesaj care va fi pe buzele tuturor în campania electorală.

In afară de această luptă cu cei certați cu legea și care se înfruptă din banii publici, ce proiecte ai mai dori să implementezi ca și consilier local ?

Văd ca și dumneavoastră că în acest oraș este un haos în ceea ce privește parcările, chiar și cu deviații ale unor  trasee, problemele nu s-au oprit. Cred că este nevoie de o mai bună gestionare a locurilor de parcare care trebuiesc trasate, pentru că am  obeservat că și desenele de pe asfalt lipsesc cu desăvârșire.  Ceea ce am mai obeservat este că în oraș semafoare funcționabile sunt din ce în ce mai puține. Cred că ar trebui să se facă ceva ca acestea să fie funcționabile. Cred cu certitudine că un consilier local n-ar trebui să-l vedem numai în ședințe ci și pe teren să se intereseze de problemele cetățenilor și să-i aducă la cunoștiință primarului despre acestea. Cred că, și aici, pe plan local o mediatizare a acestor probleme ale oamenilor ar fi un lucru benefic pentru că numai așa se  pot face lucruri bune în folosul comunității. Presa ar putea face mult mai mult bine societății caracalene dacă ar fi lăsată să-și facă treaba: cand este de criticat sa critice, când este să redea lucrurile așa cum se petrec, să le dea și să nu i se pună călușul în gură de politic, cum de cele mai multe ori se întâmplă în orașele de provincie. Presa este a patra putere în stat. In Caracal este călcată în picioare. In București, acest lucru este mai greu să se întâmple ….

Cum vezi politica caracaleană la momentul actual?

Politică ați spus? Dna Luminița Militaru, politică făceau: Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, I.C. Brătianu, Nicolae Titulescu și lista poate continua. Ei pot fi numiți politicieni în adevăratul sens al cuvântului.  Părerea mea este că ceea ce se face în Caracal sunt niște trocuri ca și la nivel național, din care unii trebuie să ia potul cel mare, și cu siguranță îl vor lua. Acum că va fi în continuare: PSD-ul sau UNPR-ul, PNL-ul ori MP-ul, la Caracal, vom vedea. Doar mai este puțin  până la alegeri.  Dacă mă întrebați pe mine cine are cele mai mare șanse în momentul de față pentru a lua POTUL CEL MARE, eu vă pot spune că zarurile nu sunt deloc aruncate. Lupta este deschisă și oricine are șanse, mai mici, mai mari, foarte mari, dar ele există.

Chiar, până la această oră s-au stabilit candidații pentru funcția de primar la Caracal?

Din ce știu până în momentul de față, oficial este doar candidatul PNL Caracal, Ioan Mocanu, fost viceprimar PSD, restul numelor fiind pure speculații: Ion Dinoiu, Eduard Claudiu Ciocăzanu, Liviu Radu. La un moment dat era vehiculat  și numele deputatului Dan Ciocan. Eu cred că o luptă politică în alegerile locale de anul viitor între Ion Dinoiu și Eduard Claudiu Ciocăzanu va fi una interesant de urmărit. Cred că o campanie agresivă a lui Eduard Claudiu Ciocăzanu la adresa PSD-ului va fi un rateu de zile mari al acestuia. In ceea ce-l privește pe Ion Dinoiu, cred că timpul dumnealui a trecut și că pentru Caracal cel mai potrivit primar ar fi un caracalean get-beget. După atâția ani de încercări caracalenii ar trebui să-și pună în fruntea orașului un om de-al lor. Este o părere pur personală.

Până în momentul de față ai avut parte de șicanări de când ai anunțat că vrei să candidezi ca și consilier local în cadrul CL?

Nu pot să le spun șicanări. Au fost unele frecușuri din partea unora care sincer vă spun mă lasă rece. In politică trebuie să ai stomacul tare ca al unui boxer, altfel stai în banca ta.

Ce șanse dai PNL-ului de a da primarul la Caracal?

Nu cred că PNL-ul va da primarul la Caracal, însă cred că va stabili în mare măsură primarul la Caracal. In momentul de față este mult prea slab ca să dea edilul Caracalului. Fie în negocieri cu PSD-ul, fie mai ales cu UNPR-ul. Am spus în negocieri cu PSD-ul bazându-mă pe influența lui Gigel Știrbu care a fost, este și va rămâne un veșnic simpatizant al USL-ului. Deci fie că vor, fie că nu vor, liberalii vor susține candidatul PSD-ului la Caracal, bineînțeles astfel păstrându-și și câteva locuri călduțe, ca de obicei. PNL-ul lui Gigel Știrbu v-a ajuta PSD-ul să dea primarul la Caracal.

După cum observi în Caracal lucrurile au început să se pună în mișcare: căldura în instituțiile din Caracal a fost rezolvată, un Centru de Informare și Promovare Turistică a fost realizat, iată că acum după mai bine de 20 de ani străzi precum Bistriței se decopertează pentru a fi asfaltate. Cum comentezi?

Este foarte bine pentru caracaleni că s-au realizat și se realizează astfel de lucruri în sfârșit și în orașul lor. Cred că demult autoritățile locale ar fi trebuit să-și dea interesul pentru a schimba fața acestui oraș. Din câte mi-aduc amine căldura în instituțiile din Caracal a fost una dintre prioritatile actualului primar Eduard Claudiu Ciocăzanu, dar tot atât de bine dacă mi-aduc bine aminte a fost și curățirea aparatului din Primăria Caracal. Care au plecat și cine au rămas?  Vă las pe dumneavoastră să decideți … Chiar aș fi curios să-l întreb personal dacă a făcut ceva în acest sens. Din câte știu unii oameni nu au putut fi restructurați datorită contractelor beton pe care le aveau dinainte de a veni domnia-sa ca primar la Caracal. Unii doar au fost decăzuți din funcții în unele mai mici, dar nu au fost restructurate definitiv. Bineînțeles, că mă refer la șefi  de departamente și nu la portari sau femei de serviciu. Aș dori o mai mare transparență în ceea ce privește Administrația Publică Locală cât și a Consiliului Local Caracal.

Că a venit vorba de Consiliul Local Caracal, cum caracterizezi activitatea sa de până acum. Iată au trecut trei ani de zile de când a fost învestit?

Până la un moment dat a fost bine, începutul de mandat a primarului Eduard Claudiu Ciocăzanu, părea unul de toată isprava. Dar cum lucrurile bune durează doar trei zile, iată că dragostea s-a sfârșit și primarul a fost exclus din partidul care l-a instalat în funcție. Motive ar fi multe, însă cum sunt  păstrate la secret, noi presa decât putem bănui cam ce s-a întâmplat și anume că toate au plecat de la bani, așa cum de fapt se întâmplă mereu în politica românească. Am investit, te-am scos, trebuie să ne scoatem înzecit sumele prin contracte, licitații și multe alte lucruri de acest gen, cam așa se rezumă pe scurt divorțul PSD-ului de actualul primar, dar și o apropiere a acestuia de fostul Mecca al județului Olt, Darius Vâlcov. Apoi a venit celebra ord0nanță a lui Victor Ponta, înainte de alegerile prezidențiale care a dus practic la o înclinare totală a balanței de partea PSD-ului a majorității, care și așa era destulă și înainte. Unii care au plecat atunci  au beneficiat, evident,  de unele servicii.

Acum ceva timp ai scris la cotidianul Gazeta Oltului. Am observat că de ceva vreme nu mai scrii pentru acest cotidian din județul OLT?

Da, așa este. Am scris doar o perioadă scurtă de timp pentru această publicație pentru că am crezut că pot fi imparțial. Insă acest lucru nu s-a înțeles, din păcate, de directorul publicației respective și astfel am întrerupt activitatea într-un mod prietenos.

In finalul interviului ce le transmiți caracalenilor, viitorilor tăi votanți?

Aș vrea să le spun să fie atenți în continare la activitatea mea de pe pagina de facebook. Să nu mă slăbească din ochi și deși unii sunt acizii în a se exprima, acest lucru nu mă face să cred decât că EXIST. Cu siguranță voi pune probleme adversarilor mei politici în aceste alegeri locale de anul viitor. Mulțumesc pentru interviul acordat și sper că și în viitorul apropiat ne vom mai întâlni chiar cu un interviu video de această dată, bineînțeles dacă doriți acest lucru.

Interviu realizat de Luminița Militaru – redactor-șef : www.adevarulcaracalean.ro

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.