Liviu Radu, edilul caracalean: ”Rog oamenii să nu mai pună cuști pe lângă blocuri, în parcări, sau pe spațiul public pentru că acest lucru contravine legii”

Print this entry

INTERVIU CU LIVIU RADU, PRIMARUL MUNICIPIULUI CARACAL

Zilele acestea a început strângerea câinilor de pe străzile municipiului Caracal. Ce ne puteți spune referitor la acest lucru domnule primar? În ce situație vă aflați cu strângerea acestora de pe străzile orașului?

 
Faptul că trebuie să strângem câinii de pe străzile Caracalului este unul dintre punctele pe care eu le-am promis caracalenilor în campanie și în continuare eu consider că este cea mai importantă problemă a orașului în momentul de față. Nu vorbim de partea de investiții sau de partea financiară, ci este vorba de siguranța cetățenilor, de aceea consider că este o situație de urgență. Nu mai vorbesc că de mult timp, secțiile spitalului nostru, în special secția de Boli Infecțioase este plină cu oameni care vin și reclamă, unde li se face tratament pentru mușcăturile de câini.
Am derulat și am început construirea unui adăpost de câini, numai că acest lucru durează destul de mult datorită aprobării autorizațiilor de la mai multe instituții abilitate, pentru construirea unui astfel de adăpost. Stadiul lucrărilor este acum la jumătate. Această construcție mai durează câteva luni, și cetățenii caracaleni trebuie să înțeleagă că nu este vorba numai de construcția pur și simplu a acestui adăpost.  Locația în afara orașului trebuie să aibă canalizare, lumină, apă potabilă și o sală de operație. Adică nu sunt lucruri făcute la întâmplare și toate acestea durează, plus că am fost blocați datorită perioadei de iarnă, de la 1 decembrie și până la 1 martie și nu s-a putut lucra.

Totuși, noi nu am stat degeaba și am încercat să găsim soluții la adăposturile de câini de la Slatina, Corabia și Craiova. Însă, din păcate, nu am găsit înțelegere și pe bună dreptate, cei de acolo nu au fost rău intenționați, însă legislația în vigoare permite câinilor și oamenilor să aibă aceleași drepturi. Și eu sunt un iubitor de animale, în special de câini, am patru câini acasă, dar sunt ai mei pe care îi țin în curte. Consider că aceștia nu au ce căuta fără stăpân pe stradă. Sunt oameni care traversează orașul să meargă la serviciu, dimineața, la prânz, de noapte sau seara târziu și atunci oamenii aceia trebuie să circule în siguranță.
În urmă cu două săptămâni Primăria a semnat un contract cu un adăpost de câini din altă localitate decât cele învecinate pentru prinderea a 450 de câini până la sfârșitul anului. Nu s-a putut mai mult pentru că și adăposturile de câini au niște reguli și norme specifice. Adăpostul respectiv avea posibilitatea să adopte doar acești 450 de câini. Oamenii orașului nostru trebuie să știe că sunt cheltuieli foarte mari în acest sens și nimeni nu-și permite să piardă bani. Și câinii sunt importanți dar cred că și dezvoltarea orașului este mult mai importantă, cu atât mai mult siguranța cetățeanului.

 
Ne puteți spune cam cât este suma care se alocă unui câine?

 
Da. Suma alocată este de 281 RON pentru fiecare câine luat din orașul nostru care înseamnă servicii canine. Responsabilitatea noastră este să urmărim ca această firmă să-i prindă și să-i ridice de pe străzi și un reprezentant al nostru de la Primărie merge la firma respectivă și supraveghează să i se facă tratamentul specific și apoi nu ne mai interesează. Adică acel câine nu se mai întoarce în orașul nostru. De fapt, acesta este și interesul nostru. Sunt un om optimist și sper ca aceste lucruri se vor rezolva, numai că o să dureze câteva luni până când în orașul nostru nu o să mai fie nici un câine.
Am o mare problemă cu unii cetățeni care nu înțeleg și spun că își asumă câinii. Orice cetățean care locuiește în orașul Caracal nu-și poate asuma decât câinele din curtea sau apartamentul lui. Nu-și poate asuma nimeni câinii după stradă, de pe partea publică. De aceea, eu vreau să-i rog pe oameni, să nu mai pună cuști pe lângă blocuri, în parcări, sau pe spațiul public pentru că acest lucru contravine legii.


Ieri, eu am dat ordin ADPP-ului să strângă toate cuștile care sunt pe domeniul public. Nu există așa ceva. Nu există în legislație, nu trebuie să existe câini comunitari. Orice câine trebuie să aibă un stăpân. Cei care iubesc și încurajează acest lucru îi rog să ia  câinii acasă. Că ei stau în apartamente, sau la case, nu contează, să-și asume acești câini, pentru că atâta timp cât ei îi hrănesc pe domeniul public îi încurajează, se înmulțesc și se ajunge să fie un flagel.
Așteptăm să se întâmple cine știe ce nenorocire cu vreun copil ca să luăm măsuri?

 
În prima fază câți câini s-au luat?
În prima zi s-au luat 15 câini. Chiar ieri s-a desfășurat a treia etapă. S-au ridicat 16-18 câini. Pe la jumătatea acțiunii am fost și eu prezent. Oamenii trebuie să înțeleagă că atât timp cât câinii sunt pe domeniul public nu-și pot asuma acești câini. Dacă îi ia acasă, nu este nici un fel de problemă.

 
Zilele acestea în Consiliul Local veți aproba bugetul pe acest an. Cum o să-l gestionați domnule primar?

 
Eu aștept de mult timp să se întâmple acest lucru. Într-adevăr s-a întârziat un pic pentru că bugetul trebuie să fie bine gândit. Suma strânsă din taxe și impozite sau nu neapărat, veniturile primăriei noastre sunt undeva la 700 de miliarde de lei, anual. Însă cheltuielile orașului depășesc această sumă. Avem un excedent bugetar și nu sunt probleme, este un lucru foarte bun și eu sper să-i gestionăm cum trebuie. De aceea, aceste cheltuieli venite pe unele criterii care nu ne avantajează, eu zic că trebuie să dispară. Pentru că ați vorbit înainte de câini, fac un apel pentru oamenii din municipiul Caracal care mulți merg la țară, și eu am rude la țară, îi rog foarte mult să nu mai aducă căței în pungi, în plase și să-i lase pe lângă blocuri, pe lângă școli, sau cine știe pe unde în oraș. Nu ne fac cinste, eu consider că și dânșii trebuie să aibe un spirit civic. Ai ales să stai într-o comună, oraș, reședință de județ sau capitală trebuie să existe niște responsabilități. În momentul în care cetățeanul nu participă la dezvoltarea orașului consider că este un om rău intenționat. Și cum există și lucruri bune, trebuie să existe obligații și responsabilități.

 
Ce priorități aveți în ceea ce privește repartizarea bugetului local?

 
Prioritățile orașului sunt spre dezvoltare. Sunt câteva lucruri importante care eu încerc să dezvoltăm acest oraș din resurse guvernamentale și aici fac referire la Ordonanța 28, cum ar fi proiecte pe fonduri guvernamentale. Este vorba de dezvoltarea și reabilitarea cartierului HCC, stânga, dreapta, cartierul Gară, asfaltarea a 28 de străzi din oraș, iluminatul public. Cam acestea sunt prioritățile noastre pe care sper să le facem ori prin fonduri europene, ori prin cele guvernamentale.

 
În ceea ce privește Biblioteca ”Virgil Carianopol” și Muzeul Romanațiului ce planuri aveți?

 
La aceste două puncte culturale s-au câștigat proiecte, mai puțin pentru Muzeul ”Iancu Jianu”. Biblioteca va fi reabilitată printr-un proiect cu fonduri europene și sper că după ce noi vom face acest lucru, biblioteca să aibe o mai mare adresabilitate la cititori. Spun acest lucru pentru că eu vorbesc frecvent cu cei care lucrează acolo, și din păcate sunt puțini cei care calcă pragul acestui loc. În ceea ce privește Muzeul ”Iancu Jianu” am pierdut proiectul. Eu sper să reușim să-l reabilităm și pe el, însă suntem în faza de discuție.

 
Știu că aveți în plan și reabilitarea spitalului pentru a-l aduce din gradul 4 în gradul 3…

 
Spitalul Municipal Caracal este un spital de nivelul 4, lucru ceea ce este nemeritat. Avem un spital foarte bun, avem aproape 90 de medici pentru 450 de paturi care acordă servicii medicale de bună calitate. Am derulat deja un proiect încât să putem să aducem acest spital la gradul 3 ca până în vară sau toamnă să reușim acest lucru. În derulare există două proiecte importante pe fonduri europene. Este vorba despre reabilitarea în întregime a ambulatoriului de specialitate, un proiect în valoare de 46 de milioane de euro și încă un proiect legat de eficiența energetică pe întreg spitalul care sper să treacă și el spre aprobare.

 
La finalul interviului nostru ce le transmiteți cetățenilor caracaleni?

 
Sunt două sărbători foarte importante pe an, Paștele și Crăciunul. Și pentru că suntem în apropierea sfintelor sărbători pascale, tuturor caracalenilor le doresc multă sănătate, fericire și fiecare familie să trăiască într-un spirit de împăcare sufletească încât să fie mulțumiți că trăiesc în acest oraș.
Și pe această cale vreau să fac apel către toți cetățenii să înțeleagă că Administrația Publică Locală înseamnă un parteneriat bun și constructiv între Primărie și cetățean. Eu nu vreau cu puterea funcției de primar să reglez lucrurile, credeți-mă, nu am venit cu acest gând când am candidat la Primărie, ci cu puterea și nevoile oamenilor de a rezolva problemele acestui oraș.
Știu că sunt mulți cetățeni care nu au un locuri de muncă și asta înseamnă să aducem investitori străini. Știu că nu există o forță de muncă extraordinară, știu că oamenii au nevoie de multe lucruri, însă trebuie să participăm împreună la dezvoltarea acestui oraș pentru că aici este marea noastră casă, pentru că aici este oglinda noastră ca și cetățeni.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.