Ziua Europei și Independenţei României, aniversate la Caracal

Print this entry

Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial 1945 – sunt motivele de sărbătoare pentru poporul român, în ziua de 9 mai. (Andi Sarbu)

Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranitatii otomane.

In acea zi memorabila, Mihail Kogâlniceanu, declara in Parlamentul tarii: ‘suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare’. Independenta astfel proclamata trebuia consfintita si aparata pe câmpul de lupta spre a putea fi impusa forţelor militare turceşti si recunoscuta apoi de puterile europene.

Și la Caracal, această zi a fost sarbatorita așa cum se cuvine. Ceremonia a început cu salutul drapelului de luptă şi intonarea Imnului Naţional al României. A fost oficiat serviciul religios, în continuare a fost rostită alocuțiunea despre însemnătatea evenimentului de către primarul municipiului Caracal, Liviu Radu.

[video_jacker height=315 width=560]https://www.youtube.com/embed/8jxxqjbm6Os[/video_jacker]

S-au depus  coroane de flori la Monumentul Recunoștiinței de către: Parlamentul Romaniei ,Primăria Caracal, Consiliul Local, Garnizoana Caracal, Baza 99 Deveselu,Poliție, ANCMRR, Asociatia ”Veteranilor de  Razboi”, Asociatia ”Cultul Eroilor”, instituții de învățământ, Clubul Parașutiștilor Militari, Asociația ”Fiii și prietenii Caracalului”, Spitalul Municipal Caracal, partide politice, societăți comerciale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.