Peste 20 de jurnaliști olteni au făcut turul Bulgariei, partea de Nord, cu bicicletele electrice

Print this entry

Un buget total de 258,4 milioane euro (215,7 din Fondul European de Dezvoltare Regională) este acum disponibil pentru 7 județe din România (Constanța, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași) și 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich). (Andi Sarbu)

 

Zona de graniță va fi îmbunătățită prin proiecte comune, cu impact transfrontalier.

Autoritatea de Management din România (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice), Autoritatea Națională din Bulgaria (Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice) și Secretariatul Comun din Călărași (din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru Granița România-Bulgaria) pregătesc lansarea viitoarelor apeluri de proiecte. Astfel că în perioada 17-19 mai peste 20 de jurnaliști olteni au participat la un tur cu bicicletele electrice în mai multe localități din partea de nord a Bulgariei.

Localitățile vizitate au fost: Vidin, Dolni Lohm, Belogradchik, Montana, Vratsa, Pleven, Mezdra.

 

 

„Este un proiect pe program transfrontalier Interreg V-A, Bulgaria-România și proiectul se cheamă „Rețeaua de biciclete electrice”. În acest proiect au fost angrenați patru organizatori,  doi din Bulgaria și doi din România și ne-am hotărât să dăm o alternativă oamenilor care trăiesc lângă Dunăre, în Bulgaria și în România, și să le oferim o nouă posibilitate de a circula și anume cu biciclete electrice în 16 locuri, localități din Bulgaria. Sunt plasate  biciclete electrice și la încă 19 locuri se află stații de încărcare, astfel încât,  un om poate să ia o bicicletă din Vidin și să ajungă la mare, folosind numai rețeaua noastră. La fel se va intampla  și  în România, din Mehedinți până în Constanța.

In proiect pe lângă celelalte activități avem și alte ture și iată că în aceste cinci zile avem turul promoțional pentru ziariști și tour-operator din Bulgaria și România, 40 de persoane din diferite firme și medii, din diferite orașe din Romania: Calafat, Craiova, Slatina și Caracal și din Bulgaria avem tour- operatori din: Vidin, Sofia. Ideea este să prezentăm o parte din rutele pe care le-am creat în proiect și anume din județele: Vidin, Montana, Vratsa și Pleven, ocolind diferite locuri cu bicicletele pedalând  în jur de 20 km pe zi și aratandu-le oamenilor unele din frumusețile naturii în Bulgaria, nu toate bineînțeles, astfel încât să păstrăm interesul și să vă  punem sa mai veniți și să descoperiti și cele pe care nu le-am putut vizita acum”, a declarat Krasimir Kirolov, președintele Camerei de Comerț-Industrie din Vidin.

 

Tot domnia-sa a ținut sa precizeze:

 

„Am plecat din Vidin, am ajuns la Peștera Măgura, după aceea Belogradchik, acolo a fost și prima cazare. Oamenii au văzut câteva stanci din aceea zona și respectiv în această primă zi s-a pedalat undeva la 30 de kilometri.  

A doua zi, am pornit spre Dolni Lohm, un sat apropiat de Belogradchik, după  care am vizitat mănăstirea Lopushanski, unde toată lumea s-a simțit foarte bine și am văzut câteva minuni, prin care este cunoscută această mănăstire.

Am ajuns în Montana, am avut un timp liber în această zonă, respectiv aici s-a luat și prânzul și ne-am îndreptat spre Vratsa. Acolo am avut o oră-două, care au fost puțin mai neplăcute pentru că a fost un drum neamenajat, dar acest lucru cred ca le-a plăcut oamenilor, pentru că trebuia să  vedem și  cealaltă față a acestui tip de turism. Deci putem zice că am trecut și prin peripeții, prin apă, dar în sfârșit nu a fost niciunul care sa nu spună exact că asta nu le trebuia, așa sper ca  toți sunt mulțumiți.

Dupa aceea am ajuns la Pleven. Aici am avut mai mult timp liber, nu ne-am dus în grup, așa că după cate am auzit opiniile oamenilor, fiecare si-a făcut un program anume unde au vizitat unii muzeele, alții au fost la shopping.  Părerea mea este că toți s-au simțit bine. Acum suntem la Mezdra, la cetatea Kaleto, pentru că astăzi se deschide Festivalul medieval, ajuns la cea de-a IV-a ediție, pentru a face parte din acest festival, am hotărât să schimbăm un pic programul și în loc sa mergem în Kosldui, am venit aici”.

 

 

Etapa următoare a acestui proiect va conține câteva tururi ce se vor desfășura pe durata a patru zile, doua zile în România, două in Bulgaria, tot cu ziariști și tour-operatori din cele două țări vecine.

 

 

„O sa avem un tur transfrontalier care va fi două zile în Bulgaria, două în România. Datele pentru aceste tururi încă nu s-au stabilit, dar presupun ca or să fie în perioada următoare, undeva în iunie, cel târziu iulie. Și au mai rămas de făcut câteva festivaluri în orașe, reședință de județ, unde avem biciclete. Trebuie să mergem să facem prezentarea proiectului, astfel încât  oamenii să știe că aceste biciclete există și pot fi folosite.

 

Județele care sunt cuprinse în proiect sunt: Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Constanța. Nu pot spune cu exactitate câte biciclete vor ajunge în jud. OLT, dar proiectul a fost făcut după rețeaua Europeană TNT, rețeaua de transport. În această rețea există noduri secundare și terțiare și la toate nodurile secundare sunt câte zece biciclete și la cele terțiare câte cinci, ceea ce înseamnă cu siguranta în Olt, că o sa aveți cinci biciclete” a conchis Krasimir Kirolov, președintele Camerei de Comerț- Industrie din Vidin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.