„fesTin”, ediţia a IX- a, 20 – 25 IUNIE 2017

Print this entry

FESTIVALUL DE TEATRU ŞI FILM DE SCURT METRAJ PENTRU TINERET „fesTin

Municipiul Caracal deţine, de mai bine de 140 de ani, o zestre teatrală de excepţie, pe de o parte prin existenţa unui impunător edificiu – Teatrul Naţional –, pe de altă parte prin activitatea neîntreruptă pe care trupe consacrate, actori profesionişti sau amatori au susţinut-o de-a lungul timpului.

În prezent există o preocupare permanentă de a descoperi noi talente în generosul spaţiu al teatrului (interpretare, regie sau scenografie) şi al filmului de scurt metraj.

Iată de ce îi provocăm pe tinerii care au înclinaţii artistice şi pe cei care sunt pasionaţi de teatru şi de film organizând, în acest an, ediţia a IX-a a Festivalului teatru şi film de scurt metraj pentru tineret „fesTin”.

Ne adresăm liceenilor din clasele IX – XII din instituţiile de învăţământ normal, vocaţional, precum şi Şcolilor de Arte şi Meserii şi cadrelor didactice care îi îndrumă şi îi încurajează spre simţirile şi manifestările artistice.

Festivalul se desfăşoară pe două secţiuni: Teatru şi Film de scurt metraj, astfel:

Secţiunea Teatru:

– se va organiza atelierul de lucru, în sistem rotativ, cu toţi participanţii, repartizaţi pe grupe coordonate de traineri.

– se va organiza concursul pentru trupele de teatru şi pentru interpreţii individuali admise/admişi în urma preselecţiei. Fiecare instituţie va prezenta un singur spectacol de minim 25 de minute şi maxim 45 de minute. În concurs pot participa şi interpreţi individuali care vor susţine un recital (monolog, colaj versuri sau proză) de maxim 10 minute. Repertoriul este la alegere.

Spectacolele vor fi prezentate la Teatrul Naţional Caracal.

Poate fi abordat orice gen aparţinând teatrului.

Ideile creativ novatoare, promovate în realizarea spectacolului (text, regie, scenografie, interpretare, coloană sonoră), constituie un avantaj în departajarea trupelor prezente în concurs.

Nota: Nu se admit texte gen brigadă artistică sau grup satiric, cuplete, bancuri, trivialităţi.

Coloana sonoră a spectacolului să fie înregistrată pe CD.

Secţiunea Film de scurt metraj:

– se va organiza atelierul de film (componentele scenariului de film, rolul creator al camerei de filmat, fenomenul sonor în relaţia cu imaginea, funcţiile artistice ale montajului, lumina şi culoarea în film, stilurile, genurile şi tendinţele cinematografice, tehnica de scriere a unui scenariu de scurt metraj, tehnici de filmare, precum şi scrierea unui scenariu pentru un film de 3 – 5 minute care se va realiza de către participanţii la ateliere şi care va fi proiectat în ultima zi a festivalului).

– se va organiza concursul pentru filmele de scurt metraj admise în urma preselecţiei. Vor fi admise scurt metraje cu o durată cuprinsă între 5 – 15 minute (ficţiune, documentar, eseu), în format DVD. Nu va fi apreciată neapărat performanţa tehnică cât, mai ales, creativitatea, inventivitatea, originalitatea.

Tema este Prietenia pe Facebook vs. Realitate.

Preselecţia trupelor de teatru, a interpreţilor individuali şi a scurt metrajelor:

– Pentru secţiunea Teatru – pe baza unei înregistrări (nu neapărat în condiţii de spectacol, poate fi şi un fragment) care va fi trimisă pe suport CD sau prin e-mail;

– Pentru secţiunea Film de scurt metraj – va fi trimis filmul integral, pe suport DVD sau prin e-mail;

– Pentru ambele secţiuni vor fi trimise organizatorilor CV-ul trupei de teatru/interpretului individual/realizatorului de film şi datele de contact ale profesorului/regizorului coordonator.

Data limită de transmitere a înregistrărilor este 1 iunie 2017.

Rezultatele preselecției vor fi comunicate, din timp, participanților. Trupele de teatru, interpreţii individuali şi scurt metrajele admise/admişi în urma preselecţiei vor intra în concurs pe baza repartizării organizatorilor.

Pe lângă CV-ul de înscriere în concurs a spectacolului, interpretului individual sau a filmului de scurt metraj, participanţii sunt rugaţi să trimită afişe, caiete program, orice informaţii despre trupă, textul jucat/filmul de scurt metraj, motivaţia alegerii textului respectiv, date despre actori-elevi, despre echipa de filmare, fotografii din spectacol.

Juriul concursului trupelor de teatru, interpreţilor individuali şi al concursului de film de scurt metraj va face nominalizări şi va acorda diplome şi premii în bani.

Organizatorii asigură cazarea şi masa concurenţilor. Trupele de teatru nu trebuie să depăşească un număr de 12 persoane (inclusiv profesor însoţitor/coordonator/şofer, după caz). Trupele participante care depăşesc numărul de persoane recomandat de organizatori vor suporta cheltuielile aferente.

Confirmarea participării (CV-ul, înregistrările pe suport CD, DVD, afişe, pliante, alte materiale de promovare) se va face până la 1 iunie 2017.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.